Wasiat Nabi S.A.W kepada Saiyidina Ali K.A.W

Allah SWT telah memerintahkan malaikat supaya pergi kepada Raja iblis syaitan alaihi laknat menyuruhnya menghadap hadrat Nabi Muhammad SAW menghabarkan segala jenis rahsia yg disukainya dan yg dibencinya.

Dan diantara soalan Nabi SAW ialah “Hai iblis! Apabila umatku berdiri sembahyang apa yg engkau lakukan”

Maka sembah iblis ; “Masa itulah sebesar-besar kesusahan bagi diri hamba .Gementarlah seluruh badan hamba dan lemahlah tulang sendi hamba ,maka pada waktu itu hamba menyuruh sekalian syaitan iblis mengoda orang yg hendak sembahyang pada tiap-tiap seorang muslim dgn berpuluh-puluh iblis dtg mengodanya.Setengahnya pada anggota supaya malas sembahyang ,

Dan setenggahnya masuk pada hatinya supaya was-was di dalam sembahyangnya dan terlupa berapa bilangan rakaatnya dan bimbang pada pekerjaan dunia .Hatinya hendak segera keluar dari sembahyangnya.

Setengah iblis masuk ke dalam mata orang yang hendak sembahyang supaya tidak khusyuk iaitu tiada hadir hatinya di dlm sembahyang.Sesungguhnya org yg berpaling atau menjeling ke kanan dan ke kiri di dlm masa sembahyang itu tiada tetap hatinya dan hilang khusyuknya. Dan setengah iblis masuk ke telinganya supaya org yg sembahyang memasang telinga mendengar ..

No comments: