Nak beli rumah lelong, bagaimana caranya?(Siri 1- sebelum tarikh lelongan)
(Siri 1- sebelum tarikh lelongan)
Oleh : 
Salkukhairi Abd Sukor
Peguam Hartanah


Akibat harga rumah baru yang semakin mahal, ramai orang berminat untuk beli rumah lelong, tetapi tiada pengalaman untuk berbuat demikian. Disini saya terangkan beberapa langkah mudah kepada mereka yg bercadang membeli rumah lelong, khususnya kpd yang tiada pengalaman beli rumah lelong (utk tujuan rumah kediaman, bukannya untuk tujuan pelaburan).


1. Sebelum anda bercadang untuk beli rumah lelong, sila semak kelayakan pinjaman anda dgn bank. Daripada kelayakan itu, anda boleh tahu berapakah harga maksimum rumah lelong yg anda boleh beli. Jadi, fokuskan utk cari rumah lelong yg harga nya tidak melebihi kelayakan maksimum pinjaman perumahan anda.


2. Anda juga kena reserve sekurang-kurangnya 20% cash drpd harga maksimum rumah lelong yg anda boleh beli. 10% untuk bayaran deposit harga lelong, dan 10% lagi untuk urusan kos guaman dan kerja2 renovasi rumah.


3. Dapatkan senarai rumah lelong melalui Notis Lelongan yg ditampal di Notice Board Pejabat Tanah atau Mahkamah Tinggi. Boleh juga dapatkan senarai Notis Lelongan daripada pegawai bank yg uruskan kes lelongan atau melalui Pelelong Berlesen. Elakkan drpd mendapatkan senarai rumah lelong secara rambang drpd iklan2 di internet, iklan2 yang ditampal di pokok atau daripada ejen2 hartanah yang diragui.


4. Daripada keseluruhan rumah lelong tersebut senarai pendekkan 2 atau 3 buah rumah yg harga rezabnya dalam lingkungan harga maksimum kelayakan pinjaman anda. Misalnya, kalau kelayakan maksimum pinjaman anda adalah RM300k, senarai pendek kan 2 atau 3 buah rumah yg harga rezabnya kurang drpd RM300k.


5. Lakukan carian persendirian di pejabat tanah untuk mengetahui latar belakang dan status hakmilik rumah2 yg anda senarai pendek tersebut sama ada wujud sekatan kepentingan, dlm kawasan rezab melayu dll maklumat berkaitan. Carian ini penting utk mengesahkan sama ada anda layak atau tidak dari sudut perundangan untuk membeli rumah lelong tersebut, misalnya, jika rumah dalam kategori rezab melalyu, hanya Orang Melayu shj yg boleh beli/ sambut lelong.


6. Pergi lihat keadaan fizikal rumah2 tersebut untuk mengetahui berapa teruk kerosakannya. Seperti yang sy nyatakan sebelum ini kos untuk membaik pulih kerosakan sesuatu rumah lelong yg dibeli sepatutnya tidak melebihi 10% drpd harga lelong. Jika kerosakan terlalu teruk dan banyak ia mungkin akan effect budget anda.


7. Selepas anda mengetahui ttg status hakmilik dan keadaan fizikal rumah2 tersebut, decidelah manakah salah satu drpd rumah2 yg disenarai pendek tersebut utk anda sambut lelong.


8. Sebelum tarikh lelongan, anda kena sediakan bank deraf bersamaan 10% drpd Harga Rezab sebagaimana yg tertera dlm notis lelongan tersebut. Pastikan jumlah bank deraf tersebut adalah tepat dan mencukupi. Jangan tersilap walaupun sepuluh sen. Banyak kes yg saya temui, akibat kesilapan menyediakan bank draf, dia hilang kelayakan untuk turut sama membida dlm lelongan rumah tersebut.


9. Bank draf tersebut hendaklah disediakan atas nama bank mana yang ambil tindakan lelong tersebut. Awas, jangan tersilap tulis nama bank, kerana itu juga boleh menyebabkan anda boleh hilang kelayakan utk membida nanti.
10. Seterusnya, bersedialah untuk menghadapi proses lelongan pada hari dan tarikh lelongan yg ditetapkan dalam Notis Lelongan

No comments: